Cum să curățăm și să dezinfectăm corect baia pentru a preveni transmiterea coronavirusului

Ca măsuri de prevenție pentru a contribui la evitarea răspândirii și transmisiei coronavirusului, organismele oficiale recomandă populației să ia măsuri de precauție privind igiena personală și curățarea și dezinfectarea locuinței.

Baia este una dintre camerele unde se concentrează cei mai mulți germeni – căldura și umezeala sunt prielnice apariției și înmulțirii bacteriilor și virusurilor – motiv pentru care trebuie curățată și dezinfectată cu regularitate pentru a evita transmisia bolilor infecțioase în locuință. În această perioadă, este recomandabil să modificăm anumite obiceiuri și să dezinfectăm zilnic suprafețele cu care intrăm mai mult în contact, cu scopul de a contribui la prevenirea transmisiei bolii COVID-19 între membrii familiei.

Recomandări pentru dezinfectarea băii pe perioada pandemiei de coronavirus

Prima recomandare de bază este faptul că persoana care se ocupă de curățenie trebuie să fie sănătoasă, adică, să nu prezinte niciun simptom al bolii COVID-19. Pentru a evita contactul direct cu bacteriile și virusurile, folosește mănuși când faci curat. De asemenea, când ai terminat, nu uita să te speli pe mâini cu apă și săpun sau cu un gel dezinfectant hidroalcoolic.

În cazul băii, se recomandă întâi spălarea cu apă și detergent sau cu un produs de curățat obișnuit iar ulterior, dezinfectarea cu clor sau cu un produs dezinfectant, precum Sanytol pentru baie.

Acestea sunt toate elementele din baie care trebuie dezinfectate zilnic:

  • Mânerele și clanțele ușilor, ferestrelor, sertarelor și dulapurilor
  • Chiuvetele și robinetele
  • Mânerele și clapetele rezervorului WC-ului și ușilor
  • Întrerupătoarele, butoanele
  • Bideul
  • Vasul de toaletă: se recomandă folosirea unei cârpe numai pentru curățarea acestuia. După dezinfectarea vasului, puneți cârpa direct în mașina de spălat pentru a evita contactul cu alte suprafețe.

Alte recomandări utile pe care le poți aplica la baie sunt următoarele:

  • Separă periuțele de dinți în recipiente diferite, pentru a evita ca acestea să se atingă între ele.
  • Folosiți un prosop exclusiv pentru fiecare membru al familiei, cu alte cuvinte, evitați folosirea lor în comun. Schimbați prosoapele o dată pe săptămână și spălați-le la 60ºC cu detergentul obișnuit sau un dezinfectant textil
  • Nu folosiți cu toții aceiași bureți sau mănuși de baie și lasați-i la uscat la distanță unii de alții pentru a evita contactul.
  • Spală pe jos cu un produs dezinfectant fără clor, precum Sanytol dezinfectant multi-suprafețe, pentru a elimina germenii, bacteriile și virusurile.

În cazul în care un membru al familiei prezintă simptome de COVID-19, a contractat boala sau este in carantină pentru că a fost în contact cu un caz pozitiv, măsurile de curățare și dezinfecție trebuie să fie mai stricte.

Recomandări generale pentru a evita proliferarea germenilor, a bacteriilor și virusurilor în baie

În sfârșit, îți reaminitim că în rutina ta cotidiană poți pune în practică următoarele sfaturi pentru a minimaliza proliferarea germenilor și bacteriilor în baie:

  • Elimină umezeala de pe jos și de pe pereții băii, în mod special din colțuri, deoarece acumularea umezelii favorizează apariția bacteriilor sau a ciupercilor precum mucegaiul.
  • Șterge suprafețele unde se acumulează mai multă apă, cum ar fi chiuveta sau dușul. Trebuie să elimini de asemenea resturile de săpun, cremă sau ulei de corp. 
  • Aerisește baia, pe cât posibil, pentru a elimina umezeala.
  • Menține prosoapele, bureții și mănușile de baie cât mai uscate posibil: după folosirea lor, întinde-le la aer pentru a se usca.
  • Scoate apa care se acumulează în recipientul periuței de dinți și șterge de asemenea dozatorul de săpun pentru a evita acumularea germenilor.
  • După duș, scoate covorașul de baie și pune-l la uscat. Este recomandabil să speli covorașul de baie o dată pe săptămână, la 60ºC cu detergentul obișnuit sau cu un dezinfectant textil.