Ce este microbul?

Ce este microbul?

Microbii sau microorganismele sunt organisme vii, invizibile cu ochiul liber. Indispensabile pentru viaţa pe Pământ, pot fi folositoare fiinţelor umane, dar pot fi şi periculoase (boli infecţioase, intoxicaţii alimentare).

Bacteriile

microbios

Ce este bacteria?

Bacteriile sunt microorganisme vii capabile să se reproducă datorită simplei diviziuni celulare. Nu toate sunt periculoase. Există bacterii bune indispensabile pentru fiinţa umană, cum ar fi cele care se află în tubul digestiv, care permit digestia producând vitamina K etc. Sunt totodată folosite în procesul de tratare a apelor utilizate în sectorul agroalimentar în timpul fabricaţiei iaurtului şi brânzeturilor, precum şi în producţia industrială a medicamentelor. Dar există, de asemenea, bacterii nocive, denumite patogene, care pot provoca infecţii şi boli. Sunt contabilizate aproximativ o sută de specii patogene între 5.000.

Unde se găsesc bacteriile?

În apă, în pământ, plante, în aer, în alimente şi inclusiv pe mâinile noastre… bacteriile sunt peste tot. Sunt atât de numeroase, încât s-a calculat că sunt de 10 ori mai multe celule bacteriene decât celule umane în corpul uman. În locuinţă, bacteriilor le place să se devolte în locuri calde, umede sau care sunt mai frecventate. Le întâlnim mai ales în spaţiile de toaletă, băi, în bucătărie, pe obiecte (întrerupătoare, taste, telefoane etc.) şi inclusiv pe îmbrăcăminte. Dar atenţie cu credinţele populare: unele bacterii, cum ar fi Listeria, se pot dezvolta la temperaturi foarte scăzute, cum ar fi cele din congelator.
mano_puerta_microbios

Boli obişnuite

  • Gastroenterite
  • Meningite
  • Conjunctivite
  • Carii
  • Intoxicaţii alimentare (salmonela, Listeria…)
  • Infecţii urinare
  • Infecţii cutanate (paronichie, abcese…)
  • Infecţii ORL (bronşite, otită, amigdalite…)

Cum să ne protejăm împotriva bacteriilor?

Este posibilă limitarea contactului cu bacteriile datorită unor acţiuni foarte simple:
  • Spălatul pe mâini cu săpun sau gel hidroalcoolic după mersul la toaletă, înainte de a mânca sau când persoana se află în contact cu obiecte (mai ales în locuri publice).
  • Curăţaţi şi dezinfectaţi suprafeţele aflate în contact cu alimentele.
  • Gătiţi bine alimentele.
  • Curăţaţi şi dezinfectaţi suprafeţele cele mai contaminate din locuinţă.

Ciupercile

Ce este o ciupercă?

Ciupercile sunt microorganisme cu o mobilitate redusă sau lipsite de aceasta, formate din celule cu nucleu care generează mari colonii păroase. Există o mare varietate de ciuperci, cum ar fi mucegaiul sau drojdiile. Ciupercile sunt foarte utilizate în alimentaţie, în industria biotehnologii, mai ale pentru fermentaţii, la producerea enzimelor sau la producţia de antimicrobi, în tehnologiile verzi sau la decontaminare, datorită capacităţii acestora de dezintoxicare a mediului nostru (apa, aerul sau solul). Drojdiile, în mod concret (ciuperci unicelulare), se utilizează la fabricarea vinului, a berii, pâinii şi a antibioticelor. Cu toate acestea, ciupercile pot sta la originea unor boli.
Fungi
fungi_manos_fruta

Unde se găsesc

Ciupercile se alimentează cu materie organică sau parazitând o gazdă. Le găsim, de exemplu, pe: piele, unghii, alimente (fructe, verdeţuri etc.). Sporii ciupercilor se află, totodată, în aer, putând infecta căile respiratorii. Referitor la mucegaiuri, le găsim adesea în zonele umede sau protejate de soare, cum ar fi baia sau bucătăria.

Boli obişnuite

  • Aspergiloza, fiind mai răspândită aspergiloza bronhopulmonară, care provoacă tuse şi dificultăţi respiratorii.
  • Micozele genitale.
  • Micozele unghiilor şi picioarelor, cum ar fi “piciorul de atlet”.
  • Afta bucală, frecvent la lactanţi.

Cum să ne protejăm?

Există diferite modalităţi de protecţie, în funcţie de tipul de ciupercă.
  • Aruncaţi alimentele care s-au stricat şi spălaţi fructele şi verdeţurile.
  • Curăţaţi şi dezinfectaţi frigiderul.
  • Spălaţi-vă frecvent pe mâini.
  • Ventilaţi zilnic locuinţa.
  • Curăţaţi şi dezinfectaţi zonele umede şi zonele cu apă stătută, rosturile de faianţă, în jurul robinetelor etc.).
  • Dezinfectaţi îmbrăcămintea, mai ales lenjeria de corp, la îmbrăcămintea de sport şi hainele de casă.
  • Purtaţi pantofi transpirabili şi/sau dezinfectaţi încălţămintea.

Virusurile

virus

Ce este un virus?

Virusurile sunt microbii cei mai numeroşi. Sunt aproximativ 1032 pe planeta Tera. Invers decât se întâmplă cu bacteria, virusul nu este viu şi nu se poate reproduce singur. Are nevoie să penetreze în interiorul unei celule vii pentru a se putea multiplica şi disemina prin tot corpul.

Unde se găsesc?

În interiorul celulelor persoanei bolnave. În general, se găsesc:
  • În persoana bolnavă (salivă, mâini etc.). În cazul anumitor virusuri contagioşi, precum gripa, se recomandă să se evite, pe cât posibil, intrarea în contact cu persoana respectivă, pentru a limita riscul de propagare.
  • Pe obiectele şi suprafeţele pe care pot supravieţui un timp suficient pentru ca o persoană să-l poată lua prin contact. Acest lucru se întâmplă când atingem obiectele pe care le-a atins o persoană bolnavă (clanţele uşilor, întrerupătoare, taste etc.).
  • În aer, de exemplu, dacă persoana infectată tuşeşte sau strănută aproape de o altă persoană, proiectează în aer virusuri care pot fi respiraţi.
04_virus_mano

Boli obişnuite relaţionate cu virusuri

  • Gripă
  • Guturai
  • Pojar
  • Varicelă
  • Mononucleoză
  • Herpes
  • Sida
  • Varicelă
  • Hepatită

Cum să ne protejăm de virusuri?

Modalităţile de transmisie diferă, în funcţie de virusuri. În general, sunt o serie de acţiuni simple pentru a evita propagarea acestora:
  • Folosiţi şerveţelele de hârtie şi înlăturaţi-le în mod sistemic.
  • Spălaţi-vă pe mâini cu săpun sau cu gel hidroalcoolic după folosirea lor.
  • Acoperiţi-vă gura sau a nasul când tuşiţi sau strănutaţi.
  • Spălaţi-vă pe mâini după ce mergeţi la toaletă.
  • Curăţaţi şi dezinfectaţi în mod regulat îmbrăcămintea, suprafeţele şi obiectele pe care le-a atins o persoană bolnavă.
  • Evitaţi să duceţi mâinile la ochi, la nas şi la gură. Aceasta este poarta de intrare a virusurilor.

Câteva exemple de microbi dăunători :

Familie Specie Simptome / boli

Bacterii

Escherichia coli Gastroenterită (diaree, vomă, dureri intestinale, febră)
Bacterii Salmonella Salmoneloză (diaree, vomă, dureri intestinale, febră)
Bacterii Listeria Listerioză (diaree, vomă, dureri intestinale, febră)
Bacterii Stafilococi (o SARM) Amigdalită, infecţii ale pielii, suprainfectarea rănilor, gastroenterită.
Bacterii Pseudomone Infecţii urinare, cutanate, pulmonare, oculare, otită… Dacă sunt de origine alimentară: diaree, crampe abdominale, deshidratare, crampe abdominale, deshidratare, cianoză… Infecţii pulmonare cu septicemie.
Bacterii Legionela Lung infections with sepsis.

Virusuri

Influenza virus Gripă
Virusuri Herpes simplex Afte, herpes, varicela
Virusuri Rotavirus Gastroenterită
Virusuri Rinovirus Guturai, bronhiolită, bronhopneumonie şi alte afecţiuni respiratorii benigne
Virusuri Poliovirus Poliomielită (febră, oboseală, durere de cap, vomă, rigiditate cervicală şi dureri la nivelul extremităţilor)
Virusuri Adenovirus Faringită, amigdalită, conjunctivită, bronşită şi bronhopneumonii
Virusuri RSV Bronhiolită, răceal

Ciuperci

Candida albicans şi alte ciuperci Infecţii pulmonare şi dermatoze (ex.: afte), micoze
Ciuperci Trichophyton Piciorul de atlet
Ciuperci Aspergillus niger sau brasiliensis Ciuperci în locuinţă, inflamaţie bronhopulmonară