Bucătăria este un spaţiu care necesită o curăţenie în profunzime, deoarece acolo se manipulează, se pregătesc şi se conservează alimente şi unde se acumulează abur, umiditate şi căldură.
Toate aceste caracteristici fac ca bucătăria să fie un loc foarte propice pentru propagarea bacteriilor şi germenilor.
Unde trebuie să insistăm atunci când curăţăm?
Cârpele şi bureţii, care sunt elementele cele mai utilizate pentru curăţarea farfuriilor şi a blaturilor de bucătărie sunt, în realitate, locul unde se acumulează cei mai mulţi microbi. Dacă nu le dezinfectă corect între folosiri, pot fi un loc privilegiat pentru creşterea germenilor. Mirosul bureţilor de bucătărie şi al lavetelor se datorează tocmai prezenţei bacteriilor în acestea.
Tocătoarele sunt un focar important de bacterii. Trebuie să fie curăţate în mod aprofundat, după ce tăiem carne crudă şi pentru a evita în acest mod contaminarea încrucişată a alimentelor. Ideal este să utilizăm plăci diferite pentru a tăia diverse tipuri de alimente: una pentru carne, alta pentru verdeţuri… şi să diferenţiem, de asemenea, alimentele crude de cele pregătite.
Atunci când curăţăm bucătăria, putem ţine seama de rutina de dezinfecţie creată de microbiologul Charles Gerba, în care se disting zonele cele mai contaminate, care necesită o dezinfecţie zilnică, şi altele care necesită o dezinfecţie mai sporadică:
- Se dezinfectează zilnic:
- Bureţii şi prosoapele de bucătărie
- Tocătoarele
- Chiuveta şi orificiul de scurgere
- Se dezinfectează de trei ori pe săptămână:
- Blatul de bucătărie
- Se dezinfectează săptămânal:
- Podeaua bucătăriei
Aparatelor electrocasnice trebuie să li se acorde o atenţie specială, mai ales celor care au un contact direct cu alimentele, cum ar fi frigiderul. Dar nu trebuie să uităm de micile aparate electrocasnice, cum ar fi maşina de cafea, în rezervorul căreia se îmbină condiţii de umiditate şi întuneric pentru a deveni un loc ideal pentru creşterea bacteriilor şi a ciupercilor.
Pentru a curăţa în profunzime bucătăria şi a o dezinfecta într-un mod rapid şi sigur nu este suficient să folosim detergent şi apă, deoarece nu eliminăm germenii în totalitate. Sanytol Dezinfectant Ultradegresant Bucatarie te ajută să elimini fără efort grăsimea şi murdăria, dezinfectând în profunzime în acelaşi timp, pentru aţi facilita munca de curăţenie. Nu conţine clor, nu dăunează suprafeţelor şi elimină din germeni ca Listeria, Salmonella sau E-coli care pot provoca infecţii gastrointestinale.