Cum trebuie să curățăm și să dezinfectăm bucătăria

Bucătăria este unul dintre punctele strategice ale casei atunci când este vorba de curățare și dezinfectare. Aici se păstrează, se pregătesc și se servesc alimentele și este esențial să iei măsuri extreme de igienă pentru a preveni contaminarea alimentelor cu bacterii. Dar, cum ar trebui să curățăm și să dezinfectăm bucătăria pentru a obține cele mai bune rezultate? Îți explicăm în articolul următor.

Cum trebuie să curățăm și să dezinfectăm bucătăria

Pas cu pas pentru curățarea și dezinfectarea bucătăriei

Creează o rutină

În primul rând, îți va fi mai ușor să-ți păstrezi bucătăria curată și dezinfectată dacă respecți anumite reguli de igienă printre care, de câte ori este nevoie, să cureți diferite părți ale acesteia. De exemplu, blatul pe care pregătești mâncarea trebuie curățat zilnic, însă frigiderul sau congelatorul nu trebuie curățate în fiecare zi. Investind puțin timp în fiecare zi pentru a lăsa bucătăria în ordine previne acumularea unei cantități mari de murdărie, prin urmare va fi mai ușor și mai satisfăcător să o păstrezi în stare ideală.

Aragazul și hota

Sunt două dintre punctele critice din bucătărie, deoarece acumulează grăsimi și urme de tot felul. Din acest motiv, este posibil să ai nevoie de un produs cum ar fi  Sanytol dezinfectant degresant, care elimină murdăria și grăsimea încrustată. Pe lângă curățarea zilnică a plitei ceramice sau a aragazului pentru a nu acumula murdărie, s-ar putea să te întrebi cum să curăți hota. Cea mai convenabilă opțiune este să o demontezi, să pui componentele care pot fi spălate în mașina de spălat vase și să curăți restul cu un produs care elimină murdăria și grăsimea. Această curățenie nu trebuie făcută zilnic, ci frecvența depinde de utilizare.

Dulapurile și pereții

Acestea tind să fie una dintre cele mai uitate zone ale bucătăriei, deși și ele acumulează grăsime. Dacă nu sunt curățate, grăsimea ajunge să se întărească și în cele din urmă devine mai greu de îndepărtat. Prin aplicarea produsului vei elimina acumulările de grăsime chiar și în zonele cele mai complicate, precum mânere, uși, faianță…  

Interiorul cuptorului și al cuptorului cu microunde

De fiecare dată când ceva stropește sau se varsă în cuptor sau în cuptorul cu microunde, este indicat să le cureți imediat pentru a preveni încrustarea. Curăță la fiecare 1-2 săptămâni interiorul cuptorului și al cuptorului cu microunde cu un produs adecvat pentru a evita acumulările de grăsime. Este mai bine să petreci puțin timp mai des decât să te ocupi de curățarea unui cuptor foarte murdar, care va fi mai dificil de curățat. Nu uita să clătești întotdeauna după curățare.

Atenție deosebită la blat

Blatul este unul dintre punctele din bucătărie în care va trebui să fii mai exigent cu igiena, deoarece este locul în care se manipulează alimente. Blatul trebuie curățat și dezinfectat zilnic, de preferință de fiecare dată când îl folosești. Resturile de alimente devin surse de proliferare a microbilor care pot ajunge să contamineze ustensilele, suprafețele sau alte alimente. În plus, este unul dintre punctele în care se acumulează cea mai multă grăsime. De aceea, nu este suficient să îndepărtezi murdăria, ci trebuie să-l dezinfectezi pentru a elimina germenii, precum viruși, ciupercile și bacterii ca Salmonella, Listeria sau E. coli. Blaturile pot fi produse din diferite materiale, așa că este important să alegi un produs potrivit pentru al tău. Puteți obține o dezinfecție bună cu Sanytol dezinfectant degresant, deoarece, pe lângă curățare, elimină microbii de pe toate tipurile de suprafețe. Este eficient și pentru dezinfectarea chiuvetei, a coșului de gunoi, a frigiderului sau a tocătoarelor de bucătărie, pentru care trebuie luate aceleași precauții ca și pentru blaturi.

Nu uita de chiuvetă

Importanța chiuvetei constă în faptul că vasele murdare cu resturi de mâncare ajung în ea. La fel ca și blatul, este o sursă de germeni și mirosuri neplăcute, agravate de umiditate. Prin urmare, se recomandă să o dezinfectezi zilnic. Poți alege un produs ca cel menționat, care curăță și dezinfectează în același timp pentru o curățare rapidă și eficientă.

Cârpele de bucătărie

Sunt unul dintre cele mai folosite elemente din bucătărie, intrând în contact continuu cu germenii, care găsesc în ele un mediu cald și umed în care să se prolifereze. Cele mai bune opțiuni sunt: să le schimbi frecvent și să le dezinfectezi în mașina de spălat, cu un program de peste 60 ºC sau să folosești un aditiv dezinfectant eficient în apă rece precum Sanytol dezinfectant pentru textile. Aceleași măsuri de precauție se aplică și lavetelor și bureților de curățat. În orice caz, la sfârșitul fiecărei utilizări, freac-o bine și lasă produsul să acționeze câteva minute înainte de a clăti și a o pune la uscat.

Frigiderul și congelatorul, întotdeauna curate

Aparatele de uz casnic în care se păstrează alimentele la rece necesită și ele o igienă perfectă, deoarece intră în contact cu alimentele. Ar trebui să te obișnuiești să păstrezi alimentele în mod ordonat, în recipiente închise și să supraveghezi starea de conservare și data de expirare a acestora. Astfel, nu se pot strica, devenind o sursă de germeni sau mirosuri neplăcute. Din când în când, de exemplu, o dată pe lună, deși depinde de utilizare, trebuie să le golești complet, inclusiv sertarele și rafturile, și să le cureți și dezinfectezi temeinic cu un produs specific care să nu deterioreze materialele și să asigure o igienă cu adevărat completă.

Coșul de gunoi

Alege un coș de gunoi cu capac, un sac care se potrivește bine, reciclează și aruncă gunoiul frecvent. Nu uita să curăți coșul de mai multe ori pe lună atât în ​​interior, cât și la exterior.

Podeaua este, de asemenea, importantă

Pe podeaua bucătărie ajung de obicei stropi și resturi de mâncare, mai ales în jurul zonei de pregătire și preparare și a mesei pe care se mănâncă. Curăț-o și spal-o în fiecare zi, de exemplu, cu Sanytol dezinfectant soluție de curățat pardoseli și suprafete, potrivit pentru podele delicate și toate tipurile de suprafețe. Este deosebit de important să dezinfectezi în mod regulat dacă ai animale de companie sau bebeluși care aleargă prin bucătărie.

dezinfectăm bucătăria

Atenție la detalii

În sfârșit, pentru a termina curățarea bucătăriei, dezinfectează clanțele, mânerele, etc., adică toate acele elemente mici care de obicei trec neobservate, dar pe care le atingem în permanență și nu întotdeauna cu mâinile curate.