De ce miros urât adidașii? 

De obicei, mirosul neplăcut al picioarelor, încălțămintei și mai ales a adidașilor este cauzat de proliferarea microbilor. Mirosul neplăcut poate fi foarte persistent și greu de eliminat, chiar dacă picioarele dvs. sunt curate. În articolul următor vă explicăm de ce miros urât adidașii, cum putem elimina definitiv mirosul urât și cum putem să prevenim apariția acestuia.  

De ce miros urât adidașii? 

Ce cauzează mirosul urât al încălțămintei?

Când facem sport, este normal să transpiram, și în special la picioare, deoarece acolo sunt concentrate cele mai multe glande sudoripare. Această transpirație rămâne închisă în pantofi și, mai ales dacă acești sunt din materiale sintetice, problema se agravează, pentru că nu sunt transpirabili. Transpirația în sine nu miroase, dar prezența ei într-un spațiu închis, insuficient  ventilat și cald cum este încălțămintea generează umiditate și creează un mediu perfect pentru proliferarea bacteriilor și ciupercilor. Acesta este motivul pentru care pantofii sunt habitatul ideal pentru microbi.  

Cum se elimină mirosul urât al pantofilor?

Bicarbonatul de sodiu, oțetul, lumina soarelui sau diferite uleiuri esențiale sunt câteva dintre remediile casnice împotriva mirosului care sunt folosite pentru a încerca să se scape de mirosul neplăcut al adidașilor. Dar, deși acestea vă pot ajuta să îl disimulați temporar, trebuie să aveți în vedere că nu elimină cauza problemei, deoarece nu ucid microbii care îl provoacă. Pentru a-i elimina, trebuie să utilizați un dezinfectant, cum ar fi Sanytol Spray dezinfectant încălțăminte. Datorită acțiunii sale dezinfectante, ucide cele mai frecvente bacterii prezente pe piele (cum ar fi Staphylococcus epidermidis), care sunt cauza mirosului neplăcut  „a picioare”. În plus, lasă un parfum plăcut și o senzație de prospețime.  

Sfaturi pentru a reduce mirosul picioarelor 

Pentru a preveni reapariția mirosului urât al adidașilor, țineți cont de următoarele recomandări: 

  • Nu purtați adidașii timp de multe ore. 
  • Aerisiți adidașii după utilizare, îndepărtând branțurile pentru a se putea usca complet. 
  • Utilizați branțuri speciale care favorizează transpirația și combat mirosurile neplăcute. De asemenea, este indicat să schimbați în mod regulat branțurile adidașilor și să le spălați pentru a evita acumularea bacteriilor care provoacă miros neplăcut.  
  • Puteți folosi pudre de uscare pentru a încerca să reduceți umiditatea din încălțăminte. 
  • Păstrați o bună igienă a picioarelor cu un duș zilnic și uscarea bună după acesta (rețineți că umiditatea favorizează reproducerea germenilor). 
  • Nu uitați de șosete, și acestea acumulează mirosurile neplăcute. Spălați-le după fiecare utilizare și alegeți-le pe cele mai transpirabile.