Se poate evita “piciorul atletului”? 

Se poate evita “piciorul atletului”?

Ceea ce se cunoaște ca „piciorul atletului”, al cărui nume medical este tinea pedis, este o infecție fungică. Deși picioarele sunt locul unde apare cel mai des, se poate răspândi la unghii sau chiar în alte zone ale corpului, mai ales atunci când atingi zona afectată și apoi alte părți ale corpului. 

Condițiile de umiditate, temperatură, întuneric și lipsa ventilației în pantofii închiși favorizează proliferarea acesteia. 

Contaminarea este frecventă în mediile umede și calde precum piscine, dușuri, vestiare etc. și se produce de obicei prin mersul pe podele cu picioarele goale. Aceste spații, des folosite de sportivi, au dat naștere denumirii sale populare, „piciorul atletului”. 

Acest tip de ciupercă se ia foarte ușor de pe suprafețele infectate, și este destul de greu de eliminat, așa că trebuie să iei o serie de măsuri pentru a preveni contaminarea și proliferarea ei. 

Îți oferim 6 sfaturi pentru a evita apariția piciorului atletului

  • Pe vreme caldă, folosește încălțăminte deschisă pentru a asigura o ventilație adecvată. În restul anului, poartă pantofi care să permită o respirație optimă. Încearcă să eviți încălțămintea acoperită cu materiale plastice sau realizată cu alte materiale sintetice. 
  • Usucă-ți bine picioarele când ieși din duș. Acordă o atenție deosebită uscării între degetele de la picioare, deoarece umezeala se acumulează acolo și va facilita apariția piciorului de atlet. 
  • Nu folosi prosoape sau pantofi în comun cu alte persoane. 
  • Schimbă-ți șosetele zilnic. Acest lucru va asigura că picioarele sunt uscate și transpirația nu se acumulează. Dacă îți transpiră foarte mult picioarele, se recomandă să schimbi șosetele chiar și de mai multe ori pe zi. De asemenea, poți folosi pulberi de uscare în pantof pentru a absorbi excesul de umiditate. 
  • Folosește întotdeauna șlapi când te plimbi prin piscine sau vestiare publice, deoarece acestea sunt locuri în care este foarte ușor să iei ciuperca. 
  • Dezinfectează-ți periodic încălțămintea. Cel mai bun mod de a ține la distanță acest tip de ciupercă este de a preveni proliferarea acestuia. În acest caz, Sanytol dezinfectant încălțăminte – parfum proaspăt va fi soluția definitivă. Trebuie doar să-l pulverizezi în interiorul și în exteriorul pantofului, lăsându-l să acționeze câteva minute, până se usucă. În acest fel vei ucide toate bacteriile și ciupercile. Prin eliminarea bacteriilor vor dispărea și mirosurile neplăcute. 

Această serie de sfaturi te va ajuta să eviți „piciorul atletului”. Chiar și așa, dacă observi că apare pe picioare, îți recomandăm întotdeauna să mergi la medic pentru ajutor și pentru a împiedica avansul problemei.