Este important să curățăm și să dezinfectăm zilnic zona de lucru, mai ales dacă folosim acest spațiu în comun cu alte persoane, cu scopul de a elimina microbii, bacteriile și virusurile care ar putea să fi rămas pe suprafețe și obiecte. De asemenea,trebuie dezinfectate șidispozitivele electronice pe care le atingem mai frecvent precum tabletele, calculatoarele, telefoanele mobile,…
Chiar dacă nu folosești acest spațiu împreună cu alte persoane, este recomandabil să urmezi o rutină de curățenie și să dezinfectezi dispozitivele electronice, care reprezintă unul dintre focarele de microbi cele mai importante dintr-o locuință.
Ghid pentru curățarea și dezinfectarea zonei de lucru și a dispozitivelor electronice
Pentru curățarea și dezinfectarea zonei de lucru se recomandă folosirea cârpelor sau a prosoapelor de microfibră – încearcă să eviți folosirea bureților care ar putea zgâria suprafețele – și a unui produs dezinfectant neabraziv, adică, fără clor.
Înainte de curățare, trebuie să închizi și să scoți din priză dispozitivele, să le scoți bateriile detașabile și să aștepți câteva minute până când se răcesc. În caz de îndoieli cu privire la modul de curățare a anumitor dispozitive, poți consulta manualul fabricantului.
În continuare, îți explicăm cum trebuie să dezinfectezi suprafețele, obiectele și dispozitivele din zona de lucru:
- Birou: curăță masa cu o cârpă umedă și un produs dezinfectant precum Sanytol Spray Multi-suprafețe. Pulverizează direct pe suprafață la o distanță de 20cm și șterge toată suprafața cu o cârpă curată și umedă.
- Scaun: pentru curățarea și dezinfectarea scaunului trebuie să ții cont de materialul din care este fabricat. În cazul în care este un scaun din piele, poți folosi cârpa cu produsul dezinfectant. Dar dacă este tapițat cu material textil, este preferabil să fie curățat cu apă și detergent sau cu un dezinfectant specific precum Sanytol Casă și Textile. Trebuie să insiști în mod special în zonele unde se reazemă brațele și capul, deoarece sunt suprafețele de maxim contact.
- Telefon mobil sau tabletă: știai că un smartphone poate ajunge să aibă de treizeci de ori mai multe bacterii decât un scaun de WC? De aceea este deosebit de important să îl dezinfectăm zilnic cu o cârpă umedă și o substanță dezinfectantă. Pulverizează pe o cârpă curată puțin umezită, niciodată direct pe dispozitive. Poți folosi de asemenea un șervețel dezinfectant precum Sanytol Șervețele umede dezinfectante multi-suprafețe.
Evită ca lichidul să intre în contact cu orice orificiu al dispozitivului cum ar fi conexiunea pentru câști, încărcător sau boxe. Pentru camera telefonului mobil, e preferabilă o cârpă de microfibră specială pentru obiective, iar husa telefonului sau a tabletei se poate curăța cu un șervețel umed universal sau cu apă și detergent.
De asemenea, ca măsuri de prevenire, evită folosirea telefonului sau a tabletei la baie, spală-te pe mâini înainte de a le folosi sau folosește asistentul vocal pentru a evita atingerea constantă a ecranului. - Calculator: trebuie să cureți și să dezinfectezi zonele pe care le atingi mai frecvent, ca de exemplu butonul de pornire. Ai grijă cu conectoarele precum cele USB.
- Tastatură: pentru a curăța spațiul dintre taste poți folosi o periuță de dinți umezită în prealabil cu un produs dezinfectant. Pentru curățarea suprafeței tastaturii, îți recomandăm să o ștergi cu o cârpă umezită sau un șervețel dezinfectant universal.
- Mouse: trebuie să insiști în zonele care intră în contact cu mâinile sau degetele. Dacă folosești un suport pentru deplasarea mouse-ului, trebuie de asemenea șters cu o cârpă umezită cu lichid dezinfectant.
- Ecran: curăță zona externă – margini și butoane -. Pentru ecran, poți folosi o cârpă uscată și un produs specific pentru această suprafață.
- Căști: dacă te numeri printre cei care ascultă muzică la câști în timp ce lucrează, este de asemenea foarte important să le dezinfectezi. Folosește o cârpă de microfibră cu dezinfectant. Dacă foloseși minicâști, șterge cu cârpa numai partea exterioară și folosește o periuță de dinți pentru a curăța orificiile din partea interioară a câștilor.
- Dispozitive USB (memorii USB, discuri dure portabile,…) și încărcătoare: folosește o cârpă umedă fără să atingi partea metalică.
- Brățări fitness și ceasuri inteligente: dacă sunt rezistente la apă, poți să le cureți cu apă și detergent.
De asemenea, ca măsură preventivă, nu uita că odată terminată curățarea și dezinfectarea zonei de lucru și a dispozitivelor mobile, trebuie să te speli pe mâini cu apă și săpun sau cu gel dezinfectant hidroalcoolic.
Cum ne putem înlesni rutina de telemuncă?
Pe lângă menținerea zonei de lucru curate și dezinfectate, este esențială atât organizarea locului de muncă, cât și cea personală pentru a putea fi mai eficienți și a reduce stresul. Dacă nu ești obișnuit cu munca la distanță și nu știi cum să te organizezi, îți dăm câteva sfaturi care pot face ca programul de muncă să devină mai suportabil.
- Fixează-ți un orar: stabilește ora la care începi și termini lucrul, precum și pauzele pentru menținerea concentrației și a productivității. În măsura posibilului, încearcă să adaptezi orarul de lucru la necesitățile familiale.
- Schimbă-ți ținuta în fiecare dimineață: nu pierde obiceiul de a te aranja înainte de a începe lucrul.
- Creează o zonă de lucru adecvată: dacă este posibil, folosește o cameră izolată, cu un iluminat potrivit și un scaun comod. Masa de lucru trebuie să fie spațioasă și să dispună de materialul necesar pentru lucru.
- Menține contactul zilnic cu colegii de serviciu.