Cum se elimină acarienii

Acarienii sunt nişte microorganisme care aparţin familiei arahnidelor, fiind prezente în praf şi care provoacă reacţii alergice unei bune părţi a populaţiei. Aceste animale microscopice se găsesc în mod natural în toate ţeăsăturile, mai ales în saltele şi perne, precum şi în tapiţerii şi covoare.

Pentru a evita ca acarienii să provoace probleme de sănătate trebuie să efectuăm o curăţenie corectă şi în profunzime a locuinţei.

Primul pas esenţial pe care trebuie să-l urmezi pentru a putea elimina acarienii din casa ta este să ventilezi zilnic toate camerele locuinţei tale, în special dormitoarele. Pentru aceasta, este recomandabil să deschizi uşile şi ferestrele timp de cel puţin 15 minute pentru ca aerul să se mişte şi să se împrospăteze.

Totodată, saltelele sunt unul din habitaturile cele mai comune ale acarienilor, de aceea trebuie să le aeriseşti frecvent; încearcă să faci acest lucru în fiecare lună, sau dacă este posibil, la fiecare 2 săptămâni. De asemenea, există huse antiacarieni care evită ca persoana să fie în contact direct cu aceste microorganisme.

Atunci când speli cearceafuri şi alte obiecte de lenjerie de pat, ideal este să utilizezi apă la o temperatură mai mare de 60ºC, deoarece va fi unica modalitate de a elimina acarienii şi larvele care pot sta acolo. Este important, de asemenea, să le schimbi des pentru a obţine eliminarea acarienilor care s-au putut acumula.

Pe de altă parte, covoarele şi mochetele adună mulţi acarieni, de aceea se recomandă să nu ai multe în casă, pe cât posibil, în special în cazul persoanelor care au sensibilitate la aceştia. În cazul în care le avem în casă, este important să efectuăm o curăţare şi o întreţinere corectă a covoarelor şi mochetelor.

Există acaricizi (sau spray antiacarieni), substanţe chimice care elimină acarienii, pe care le găsim cu uşurinţă pe piaţă şi care nu sunt toxice pentru fiinţele umane. Cu toate acestea, reacţiile alergic provin din două surse: de la fecalele acarienilor şi de la înşişi acarienii morţi. De ceea, chiar dacă foloseşti produse acaricide, scheletele lor pot continua la locul lor, ocazionând probleme de alergie. Utilizarea produselor acaricide pentru omorârea acarienilor nu elimină alergenii pe care îi generează şi care sunt răspunzători de provocarea acestor alergii.

Îţi dăm o serie de sfaturi importante pentru a evita problematica acestor insecte în casă:

  • Atunci când curăţăm praful este recomandabil să ne ajutăm de o cârpă umedă şi de un aspirator prevăzut cu un filtru adecvat, în loc să utilizăm un pămătuf sau o cârpă uscată, pentru a evita ca acarienii şi alte particule de praf să rămână suspendate în aer şi să se depună din nou pe suprafeţe.
  • Pentru curăţenia şi dezinfecţia zilnică, putem utiliza Sanytol Dezinfectant Universal Multisuprafete care ajută la neutralizarea substanţelor alergene pe care le produc aceste animăluţe şi care rămân pe suprafeţe, contribuind la scăderea reacţiilor alergice.
  • Pentru rufele care pot fi spălate (cum ar fi cearceafurile, cuverturile, perdelele, prosoapele…) cel mai bine este să se facă o spălare la temperaturi înalte (60ºC).
  • Pentru saltele, perdele, covoare, tapiţerii şi alte rufe care nu pot fi spălate, putem aplica Dezinfectant Dezodorizant Aer, suprafete si textile Sanytol care contribuie la reducerea alergenilor din aceste suprafeţe şi în plus elimină mirosurile neplăcute.

Cu aceste sfaturi vei reuşi să ţii la distanţă acarienii şi resturile lor.