13 afirmații false despre coronavirus pe care nu trebuie să le crezi, nici să le împărtășești

Noul coronavirus și boala pe care acesta o cauzează, COVID-19, sunt încă destul de necunoscute pentru autoritățile sanitare și populație în general.

Pentru acest motiv, toată lumea este alarmată și atentă la toate informațiile care se difuzează cu privire la această nouă pandemie. Este însă important să acordăm atenție numai informațiilor care provin din surse oficiale, deoarece rețelele sociale s-au inundat cu multă repeziciune de știri false asupra modului de a împiedica propagarea coronavirusului  și  de a trata boala COVID-19.

Aceste fake news prezintă un mare risc, în special în materie sanitară, deoarece au consecințe directe asupra sănătății și a bunăstării persoanelor. De aceea, trebuie să identificăm miturile care circulă în actualitate:

1. MIT. Coronavirusul este la fel ca gripa

Trebuie să evităm comparația între cele două boli.

Este adevărat că multe persoane tinere și sănătoase expuse la coronavirus vor avea simptome foarte asemănătoare celor ale gripei sezoniere, dar cele două boli sunt diferite între ele. 

Trebuie subliniat faptul că COVID-19 este mult mai contagioasă decât gripa și prezintă o rată de mortalitate mai ridicată. În plus, este o boală despre care se știe foarte puțin deocamdată și pentru care nu există vaccin.

2. MIT. Dacă folosesc masca, nu mă voi infecta

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), folosirea măștilor trebuie limitată la persoanele infectate – sau la cele care ar putea fi infectate – și la persoanele sănătoase care sunt în contact direct cu acestea. În plus, măștile sunt eficace numai dacă sunt corect folosite și eliminate, și se combină cu spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun sau cu gel dezinfectant.

3. MIT. Pandemia de coronavirus va scădea în intensitate în timpul verii datorită căldurii

Virusul gripei și al răcelilor se debilitează începînd cu venirea primăverii datorită creșterii temperaturilor. 

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) deja a avertizat că nu există probe științifice care să indice că și coronavirusul se va debilita odată cu creșterea temperaturilor.

4. MIT. Coronavirusul se transmite în zone cu climă caldă și umedă

Virusul care provoacă COVID-19 se poate transmite în orice zonă, independent de condițiile climatice ale acesteia. 

5. MIT. Coronavirusul se poate propaga la mari distanțe pe calea aerului

Coronavirusul este un virus respirator care se propagă în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin intermediul picăturilor nazo-faringiene generate atunci când persoana vorbește, tușește sau strănută.

Aceste picături sunt prea grele pentru a se putea răspândi la distanțe mari pe calea aerului.

6. MIT. Antibioticele sunt eficace pentru prevenirea și tratarea infecției cu coronavirus

Antibioticele sunt eficace numai împotriva bacteriilor. Întrucât coronavirusul (2019-nCoV) este un virus, nu se pot utiliza antibiotice nici pentru prevenirea, nici pentru tratarea infecției.

7. MIT. Animalele de companie pot transmite coronavirusul

După cum a indicat OMS, nu există probe științifice conform cărora animalele domestice ar suferi de COVID-19 sau ar putea să o transmită.

8. MIT. Înțepătura unui țânțar poate transmite boala COVID-19

Coronavirusul este un virus respirator care se propagă în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin intermediul picăturilor nazo-faringiene generate atunci când persoana vorbește, tușește sau strănută.

Nu există informații și nici dovezi disponibile care să indice că această boală ar putea fi transmisă prin înțepătura unui țânțar.MIT. Copiii sunt imuni la coronavirus

Conform datelor actuale, doar 2% din cazurile înregistrate se produc la copii. În plus, în marea majoritate a cazurilor, la copii boala evoluează fără niciun fel de complicații.

Așadar, se pare că manifestarea bolii COVID-19 la copii este mai ușoară decât la adulți, dar copiii nu sunt imuni.

Mai mult, trebuie să avem în vedere faptul că aceștia pot transmite infecția la adulți, care pot suferi complicații mai grave.

9. MIT. Femeile însărcinate transmit coronavirusul fătului

După cum indică OMS, primele investigații semnalează că virusul nu pătrunde în lichidul amniotic care înconjoară fătul în uter sau în sângele din cordonul ombilical. 

Riscul principal în cazul bebelușilor alimentați de mame care suferă de COVID-19 este faptul că apropierea fizică ar putea permite transmiterea picăturilor nazo-faringiene. De aceea, se recomandă spălarea mâinilor înainte de a atinge bebelușul, extractorul de lapte sau biberoanele, precum și folosirea unei măști in timpul alăptării.  

10. MIT. Mă pot infecta de două ori cu coronavirus

Este prea devreme pentru a da un răspuns sigur. Cu toate acestea, experții sunt de acord că persoanele infectate cu COVID-19  vor fi imune la virus pe perioada acestui sezon.

Este adevărat că există cazuri de persoane externate care au dat din nou un rezultat pozitiv după câteva zile. În acest caz, chiar dacă studiile sunt încă în curs, experții semnalează că poate fi vorba despre o “reactivare” a virusului și nu o reinfecție.

Cu toate acestea, OMS recomandă pacienților care au depășit boala să continue în carantină timp de 14 zile, pentru a confirma că nu mai sunt semne de infecție.

11. MIT. O bună alimentație poate preveni coronavirusul

Persoanele nu pot preveni infecția cu coronavirus prin alimentație. Cu toate acestea, un stil de viață sănătos care include o alimentație echilibrată are o importanță pozitivă pentru menținerea unui sistem imunitar puternic.

12. MIT. Consumul de apă caldă sau infuzii combate coronavirusul

Consumul lichidelor calde nu modifică temperatura corporală reală a persoanei. OMS avertizează că nu există probe științifice care să confirme că temperaturile ridicate elimină coronavirusul.

Nici gargara cu apă de gură nu combate coronavirusul. Apa de gură poate elimina anumite microorganisme din salivă, dar gargara nu poate evita ca virusul să ajungă în aparatul respirator și, în consecință, nu ne protejează de infecția cu coronavirus.